Internetowe Forum Policyjne

Glino Pomóż sobie sam... ! 

logo
. Witamy na Internetowym Forum Policyjnym  !    
.
.
.
Menu główne
.
Strona Główna
Forum
Regulamin
Przepisy dla policjantów
Ogłoszenia
Do pobrania
Linki WWW
Bank Niebieskiej Krwi
IFP Pomaga
Plebiscyt - Złota Pała
Czat IFP
Szukaj
Kontakt z nami

Złota Pała 2010
.
Złota Pała
II kwartał 2010

.: Zaloguj się i zagłosuj :.

Zaloguj
.

Nie masz jeszcze konta? Możesz je założyć. Jako zarejestrowany użytkownik będziesz miał dodatkowe przywileje jak np. konfigurowanie wyglądu strony, wysyłanie komentarzy z twoim imieniem i wiele innych.

Problemy z logowaniem?

.
To forum jest zablokowane, nie możesz pisać dodawać ani zmieniać na nim czegokolwiek   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
wredny
22 Temat postu: Zagwozdka przy przeszukaniu  PostWysłany: 26 Lis 2005 - 02:53

Zawód: jeszcze policjant
Jak byście postąpili podczas zleconej czynności przeszukania. W piśmie przewodnim jest mowa o zabezpieczeniu HDD - twardego dysku. W nakazie prokuratorskim jest mowa o komputerze.
Ponieważ słyszałem różne opinie na temat postępowania chciałbym zasięgnąć i Waszej opinii jak postąpić.:
a) podczas przeszukania nakazać wyjęcie lub samemu wyjąć HDD i zabezpieczyć tylko HDD?
b) zabezpieczyć całą jednostkę centralną i oplombować przy osobie podejrzanej?
c) rozkręcić przy podejrzanym jednostkę, spisać numery wszystkich urządzeń, kart itp i dopiero wtedy zabezpieczyć całą jednostkę centralną?
d) macie jakąś inną opcję? Puszczanie oczka
Sprawa dotyczy oszustwa na aukcji internetowej.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
MaiamiOffline
Temat postu: Zagwozdka przy przeszukaniu  PostWysłany: 26 Lis 2005 - 10:16

Status: Offline
Jesli masz biegłego informatyka na czynnościach to uzgodnij telefonicznie zabezpieczenie dysku, jeśli nie, zaplombuj cały i zabierz, ewentualne rozkręcanie obudowy bez demontażu zostaw właścicielowi - mnóstwa skarg się zdarzają, nawet takie, że sterownik po tym źle działa.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Darek-z
Temat postu: Zagwozdka przy przeszukaniu  PostWysłany: 26 Lis 2005 - 10:19

Skoro w Postanowieniu o przeszukaniu masz wpisany komputer a w piśmie przewodnim twardy dysk , to zabezpieczasz cały komputer i przeszukujesz pomieszczenia i dla pewności samochód użytkowany przez posiadacza komputera czy nie leżą gdzieś luzem dyski twarde. Wszystko i tak pójdzie do biegłego, a on się pomartwi prawidłowym wymontowaniem dysku.

duchuOffline
Temat postu: Zagwozdka przy przeszukaniu  PostWysłany: 26 Lis 2005 - 10:22

Zawód: glina
postępuj zgodnie z zapisem w nakazie - to raz.
dwa wyjęcie HDD moze być ryzykowne ze względu na transport owego do zleceniodawcy. Jeśli nie masz bezpiecznego opakowania to nie ryzykuj. Ty odpowiadasz za zabezpieczony przedmiot do momentu przekazania. dysk ma to do siebie że wystarczy delikatne puknięcie i po ptakach.
to samo dotyczy wszelkich nośników magnetycznych - trzymać z dala od radiostacji w radiowozie!!!

WolandOffline
Temat postu: Zagwozdka przy przeszukaniu  PostWysłany: 26 Lis 2005 - 10:55

Zawód: 52 cm w bicepsie robi swoje
Przy przeszukaniu ( i nikt tego nam nie może zabronic) możemy zrobic oględziny z opisem stanu faktycznego - "... na biurku w pokoju stoi monitor obok którego stoi jednostka centralna. Po zdjęciu z niej obudowy wewnątrz znajduje się dysk HDD Seagete .... nr .......Dysk został oznaczony jako dowód nr 1 i zabezpieczony w plastikowym pudełku itd. Gośc dostaje pokwitowanie, a my mamy czytelny obraz gdzie dany dysk się znajdował, tj. że nie leżał np. na wycieraczce przed drzwiami, etc. Do tego możemy jeszcze technika przywołac, żeby zrobił foto.
Po cholerę cały komp, jeżeli chodzi o dane ? Prorok pewnie się walnąl w nakazie. Noo, chyba, że komp jest lewy Uśmiech

bountyOffline
Temat postu: Zagwozdka przy przeszukaniu  PostWysłany: 26 Lis 2005 - 12:43

Zawód: webmaster
Mam pytanie w temacie. Załóżmy, że jestem strasznym, okropnym piratem ( Puszczanie oczka ) i wpadacie do mnie, żeby zabrać mi dysk. Ale, że wiem, co mi grozi za posiadanie tych paskudnych pirackich programów, to wcześniej dane na dysku koduje sobie kluczem 128-bitowym w PGP. Zabieracie mój dysk - i co dalej? Pewnie po jakimś czasie spytacie się o hasło, a ja powiem, że zapomniałem - bo skąd wiadomo, że to nie jest zgodne z prawdą? A hasła zapisywać na kartce nie muszę Uśmiech Rozkodować się tego nie da i wasz informatyk też nic na to nie poradzi. Sytuacja patowa?

wredny
Temat postu: Zagwozdka przy przeszukaniu  PostWysłany: 26 Lis 2005 - 14:23

Zawód: jeszcze policjant
Maiami, Darek-z i Duchu są za zabezpieczeniem całej jednostki.
Wolnad za zdjęciem obudowy i wyjęciem HDD.
3:1
Może jeszcze ktoś ma swoje zdanie na ten temat?

Bounty obawiam się, że szyfrowanie nie jest przeszkodą dla biegłych Puszczanie oczka
Jak też nadpisywanie, kasowanie, formatowanie i rozhermetyzowanie dysku.
Wydaje mi się , że skutecznym sposobem na zniszczenie danych będzie umieszczenie HDD w silnym polu magnetycznym. Ale ja specjalistą nie jestem. Widziałem tylko raz jakimi programami dysponują fachowcy, których nie kupi się na wolnym rynku jak też nie znajdzie się ich opisów Puszczanie oczka

MAXIM
Temat postu: Zagwozdka przy przeszukaniu  PostWysłany: 26 Lis 2005 - 14:30

Zawód: piszący poprawnie po polsku policjant
bounty napisał(a):
Rozkodować się tego nie da i wasz informatyk też nic na to nie poradzi. Sytuacja patowa?
oprzemy sie na innych dowodach a to że nie chcesz współpracowac wzmocni te dowody Puszczanie oczka...oczywiście jesli takowe istnieją ale w dobie internetu na pewno zostawiłes slady gdzieś...

co do przeszukania .
dla pewności zadzwoniłbym do prokuratury aby sie dopytac czy na pewno potrzebne im flaki od kompa (zapewe prorok nie ma pojecia o komupterze i jego składowych)...wynik uzgodnienia byłby pewnie : SAM HDD...
jesli nie ma mozliwości uzgodnienia to po oględzinach w obecności włascieila zabrałbym cały komp ;(...
czyli to co woland..

yoggiOffline
Temat postu: Zagwozdka przy przeszukaniu  PostWysłany: 26 Lis 2005 - 15:19

Woland - po co dodatkowo robić oględziny. To że dysk wykręcono (i numery) można wpisać do protokołu przeszukania/zatrzymania rzeczy i już. Wg mnie jak ktoś się zna i wie jak to zrobić może zabrać sam dysk. Jak ktoś się nie zna - zabiera komputer. Uważajcie tylko na ewentualne naklejki gwarancyjne na kompie.
Bounty - nie wierzę, żeby ktoś pracujący na kompie kodował wszystko w PGP z takim długim kluczem. Zwłaszcza całe dyski - przecież rozkodowanie tego i uruchomienie czegokolwiek zajmie chyba miesiąc Uśmiech No i jeszcze nie wiem jak inni, ale ja przyjąłem sobie praktykę, że wszelkie hasła, kody, PIN-y staram się wpisywać w protokół, który dotyczy danej rzeczy. I nie ma problemu. Jak nie chcesz podać - a komp działa - zgrałbym zawartość (jeżeli faktycznie byłaby warta uwagi). Jak nie - kombinuję dalej. Wszystko co zostało zakodowane - można rozkodować. Pytaniem jest czy zawartość jest faktycznie tego warta i czy ktoś zechce za to zapłacić?

FenixkOffline
Temat postu: Zagwozdka przy przeszukaniu  PostWysłany: 26 Lis 2005 - 17:00

Zawód: policjant
Zgadzam się w pełni z wszystkimi wcześniejszymi wypowiedziami , jednakże jest jeszcze małe ale ,jak to zwykle przy tego typu sprawach.Osobiście zalecałbym zastosowanie się do postanowienia Prokuratorskiego , po co robić sobie problem niepotrzebnie.Co do uszkodzeń mogę powiedzieć że są firmy zajmujące się odczytywaniem danych nawet z talerzy zdemontowanego dysku (ale nie w Polsce) , a ponadto nie zalecałbym odłącznia dysku z uwagi na różnego rodzaju zabezpieczenia typu - konfiguracyjnego (różne typy dysków np SCSI), osobiście mogę powiedzieć to tak po wyjęciu dysku z mojego kompa nie uruchomi się on na żadnym innym zestawie z uwagi na zapisy w MBR , poza tym większość biegłych firmowych i informatyków ma jedynie pojęcie o Windows ,NT , inne systemy są dla nich czarną magią.Prosty przykład życze postępów przy zdemontowaniu dysku z MAC-zka i odczytywaniu jego zawartości.

bountyOffline
Temat postu: Zagwozdka przy przeszukaniu  PostWysłany: 26 Lis 2005 - 18:54

Zawód: webmaster
No to ja wam powiem, że nowy PGP ma opcję kodowania w locie wybranym kluczem i nie dość, że cała partycja jest zakodowana, to i wszystkie dane które się zapisuje automatycznie są kodowane. Czy będzie to opóźniać pracę, czy nie - zależy od szybkości procesora i dysku. wystarczy tu klucz 64-bitowy, ba, nawet z 32-bitowym będzie ogromny problem, żeby go złamać. 64-bitowego klucza nie potrafił złamać nawet najnowszy Cray na uniwersytecie MIT w USA, nie podołało też temu zadaniu kilka milionów internautów, którzy próbowali zdalnie łamać klucz. Ciężka sprawa Uśmiech

zakszaOffline
Temat postu: Zagwozdka przy przeszukaniu  PostWysłany: 26 Lis 2005 - 19:37

Zawód: psiak emerytowany już
mimo wszystko jeżeli chodzi o zabezpieczanie elementów komputera jestem jednak za zabezpieczeniem całej jednostki centralnej. tym barddziej że tak jest w postanowieniu. Po co robić sobie problem z demontażem. A jak sie coś przy ty, spiepszy ( niekoniecznie dysk) może facjio powiedzieć że przez przypadek walnęło mu co innego. Niech to sobie rozkręca biegły, a my oplombujmy kompa w domu faceta, naewet sie podpisze na plombach i zabieramy wsio. A tak wogole najlepszym rozwiązaniem jest wzięcie do tej czynności biegłego lub dobrego informatyka 9jeżeli macie takiego w jednostce. zawsze to fachowiec z papierami. A papiery sa najwazniejsze. Nikt nie musi ci wierzyć że sie znasz na komputerach. Najważniesze to w takich wypadkach jak zabieranie dziwnych rzeczy to ochrona wlasnego tyłka (nie mam racji). Potem po badaniach zawsze możesz oddać reszte kompa jak zostawisz sobie dysk, albo poczekać może Sąd orzeknie przepadek mienia slużącego do popelnienia przestepstwa

http://forum.vwgolf.pl/viewforum.php?f=50

dwerOffline
Temat postu: Zagwozdka przy przeszukaniu  PostWysłany: 26 Lis 2005 - 20:10

Zawód: policjant
No nie wiem czy tacy straszni są Ci biegli i nic nie potrafią. Poznałem niedawno
kilku, którzy znali się na rzemiośle, jechali na 2 kompy jednocześnie, wyjścia z kart
graficznych mieli bezpośrednio do czaszki i ze światem porozumiewali sie kodem
dwójkowy Śmiech
A tak na serio to nie mieli problemu z innymi od Windy systemami operacyjnymi.

To taki cichy głos w obronie biegłych, oczywiście nie uogólniam, bo sam znam
przypadki takich, którzy np. w Linuxie są amba fatima Szeroki uśmiech

Darek-z
Temat postu: Zagwozdka przy przeszukaniu  PostWysłany: 26 Lis 2005 - 22:48

Panowie nadal twierdzę że zatrzymujemy cały komputer z powodów które wskazali szacowni forumowicze. Moda na zatrzymywanie samych dysków twardych wynika tylko ze zwyczajów niektórych prokuratur. Ja zaczniecie wyjmować dyski twarde, to podążając tym trybem rozumowania, na przeszukaniach będziecie wymontowywać "kute" silniki z legalnych nadwozi pojazdów. Umiejętnościami biegłych bym się nie martwił, bo co człowiek wymyślił to inny człowiek "złamie" A prokuratorów też trzeba "wychować", żeby nie pisali "dziwnych" Postanowień

total cynikOffline
Temat postu: Zagwozdka przy przeszukaniu  PostWysłany: 26 Lis 2005 - 22:58

Zawód: a zgadnij?
Bez wzgledu na to co napisał prorok, nawet w postanowieniu bierz zawsze kompa, chocby traktujac go jako "opakowanie" twardego dysku. Rozkrecanie i dodatkowe opisywanie to ryzyko ale przede wszystkim strata czasu. Niech sie tym bawi biegły.

Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
To forum jest zablokowane, nie możesz pisać dodawać ani zmieniać na nim czegokolwiek   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat